Koko tapahtuman ohjelman löydät tästä

Keynote -puheenvuorojen esittelyt löytyvät täältä

Keskiviikon sessioiden esittelytekstit päivittyvät alle.

 

KESKIVIIKON SESSIOT

 

Matka taittuu aidosti tiedolla johtaen

BYSA 1-2 klo 10.45 - 12.00

Moderaattori Sari Koskelo, Vison

  • BIM ja tietojohtaminen osana lean-filosofiaa rakennusalalla
    • Ville Alajoki, buildingSMART Finland pj, Helsingin kaupunki
    • Jari Kainuvaara, buildingSMART Finland vpj, Sitowise
    • Tarmo Savolainen, buildingSMART Finland pj 2021-24, Väylävirasto

 

  • Tarkkuutta ja tehokkuutta: Tekoälyn hyödyntäminen toteumanseurannassa ja tuotannonohjauksessa
    • Harri Heinonen NCC Suomi Oy

Tässä sessiossa tarkastellaan, miten lean-ajattelu yhdistettynä BIMiin ja vakioituihin tiedonhallinnan käytäntöihin voi mahdollistaa aidon toimintatapojen muutoksen. Sessio tarjoaa konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tieto auttaa tunnistamaan hukkaa, tehostamaan päätöksentekoa ja viemään koko projektin kohti parempaa tuottavuutta ja ennakoitavuutta. Johtamisen tueksi tarvitaan ajantasaista ja luotettavaa tietoa – ei lisää järjestelmiä, vaan parempaa näkyvyyttä. Sessiossa käydään läpi esimerkkejä talo- ja infrapuolelta. Käytännön esimerkkien kautta kuullaan esimerkiksi, miten tekoälypohjaista toteumanseurantatyökalua ja BIM:iä on hyödynnetty tuotannonohjauksessa.

Sessiossa tuodaan esiin, miten muutosmatkaa on edetty epäilyistä onnistumisiin. Tule mukaan oppimaan, miten tiedolla johtaminen, vakioidut käytännöt ja modernit digitaaliset ratkaisut voivat aidosti auttaa sinua ohjaamaan hankkeita läpinäkyvämmin, tehokkaammin ja vaikuttavammin – niin tänään kuin tulevaisuudessa.

 

Vastuullinen kulkija – kohti vähähiilistä ja vastuullista rakentamista

BYSA 3 klo 10.45 - 12.00

Moderaattori Mikko Somersalmi, Rakli

  • Vastuullisuus edellyttää siirtymistä dokumenttien lähettelystä datatehtaaksi
    • Tytti Bruce-Hyrkäs, Granlund
    • Otto Alhava, Fira
  • Rakennustuoteteollisuuden esimerkki vähähiilisyyttä edistävistä innovaatioista
    • Anne Kaiser, Saint Gobain
  • Tilaaja muutoksen edistäjänä
    • Jaana Ihalainen, Helsingin yliopistokiinteistöt

 

Vastuullinen kulkija – kohti vähähiilistä ja vastuullista rakentamista

Rakennusala on käännekohdassa. Vastuullisuustavoitteet eivät ole enää tulevaisuuden visioita, vaan tämän päivän vaatimuksia. Ne haastavat koko alan muuttamaan toimintatapoja – suunnittelusta ja tuotekehityksestä aina hankintaan ja rakentamiseen saakka. Meidän on vastuullisena kulkijana ja alana muututtava heti ja jatkettava muutosta joka päivä. Sessiossa "Vastuullinen kulkija" kuullaan kolme näkökulmaa siihen, miten rakennusala voi kulkea kohti vastuullisempaa toimintaa:

 

1. Vastuullisuus edellyttää siirtymistä dokumenttien lähettelystä datatehtaaksi

Rakennusalalla on suuri merkitys vastuullisuudessa ja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Mikäli jatkamme PDF:n ja 2D-suunnitelmista otettujen kuvien lähettämistä, on taistelu hävitty. Tytti ja Otto esittelevät mitä haasteita ja mahdollisuuksia vastuullisuustavoitteet aiheuttavat jo nyt rakentamisen prosessissa. Esityksessä havainnollistetaan vastuullisuustavoitteet näkyvät käytännön arjessa ja miten ne vaikuttavat suunnittelijoiden, rakennusliikkeiden, toimittajien ja tilaajien toimintaan. Puhujat kuvaavat digitalisoinnin esimerkkien kautta muutoksia, jotka on välttämätöntä tehdä eri rooleissa, jotta päästään eteenpäin matkalla kohti yhteistä tavoitetta vähähiilisyydestä mahdollisimman nopeasti.

 

2. Rakennustuoteteollisuuden esimerkki vähähiilisyyttä edistävistä innovaatioista

Anne tuo puheenvuorossaan konkreettisen näkymän siihen, miten innovaatiot, tuotekehityspanokset, EPD-tieto, rakennekirjastot ja digitalisaatio mahdollistavat jo nyt merkittävät päästövähennykset. Esitys toimii todisteena siitä, että muutos ei ole vain tarpeellinen – se on myös mahdollinen ja hyödyllinen meille kaikille. Muutos toki vaatii toimintatapojen sekä teknologian päivittämistä. Tärkeintä on kuitenkin ihmiset, jotka tekevät muutoksen näihin kahteen.

 

3. Tilaaja muutoksen edistäjänä

Tilaaja on avainroolissa rakennusalan muutoksessa. Tilaaja kertoo omasta näkökulmastaan miten vastuullisuus ja siihen liittyvä regulaatio näkyy investoinneissa sekä omistamisessa muutoksena.

 

Sessio kutsuu alan toimijat mukaan kulkemaan vastuullisuuden tietä – yhdessä, tietoon nojaten ja käytäntöjä kehittäen.

 

 

Samaan tahtiin muutosmatkalla

BYSA 1-2 klo 13.00 - 14.45

Moderaattori: Anssi Koskenvesa, Mittaviiva Oy

  • Tahtituotantomatkamme, Pirkka Lähteinen & Joni Pennanen, Consti
  • Hartelan tahtiin, Janne Alakomi & Marko Cavén, Hartela
  • Matkalla tahtiin -kehityshanke, Varte, UMR, NHK, Ahola

Tahtituotannon laajentuva käyttöönotto on merkittävä askel takaisin järjestelmälliseen työnsuunnitteluun ja kokonaisvaltaiseen tuotannon hallintaan.  Ne menetettiin osittain ja vähitellen, kun 1990-luvun laman jälkiseurauksena siirryttiin ketjutettuihin sopimusmalleihin ja ulkoistettiin johtamista. Tahtituotanto opettaa meidät jälleen suunnittelemaan, luomaan edellytyksiä ja ottamaan vastuun tuotannon kokonaisuudesta. Tässä sessiossa on kolme esitystä kuuden rakennusliikkeen erilaisista kehityspoluista tahtituotantoon. Consti kertoo tahtituotantomatkastaan nykyhetkeen projektien, mutta myös koulutusten ja toimintamallien kehittämisen kautta sekä avaamalla esimerkin kautta tahdin vaatimia toimenpiteitä. Hartela avaa omaa toimintamalliaan, joka muuttaa johtamista, tehostaa prosesseja, parantaa tuottavuutta ja lyhentää tuotannon läpimenoaikoja vaatien muutosta koko organisaatiossa ja sidosryhmissä. Omasta tahdin soveltamisestaan kertovat yhteisen keskustelun kautta neljän rakennusliikkeen edustajat, Varte, UMR, NHK ja Ahola. Heidän tahtimatkaansa ohjaa Työsuojelurahaston osarahoittama Matkalla tahtiin -hanke.

 

Lentokonepelillä lentokorkeutta

Sonck klo 13.00 - 14.45

Eräkoon pienentäminen ja tehtävien vakiointi ovat keskeisiä lean menetelmiä läpimenoaikojen nopeuttamisessa, paremmassa virtauksessa (flow), laadun parantamisessa sekä tehokkuuden ja tuottavuuden parantamisessa. Tule kokemaan ainutlaatuinen simulointi, jossa rakennetaan lentokoneita lego-palikoilla kahdella eri tuotantosysteemillä ja niiden välissä kerrotaan, miten lean rakentamisen kuusi periaatetta liittyvät tähän simuloinnissa saatavaan kokemukseen. Ellet ole vielä kertaakaan tehnyt tätä simulointia aikaisemmin, nyt on korkea aika ja sinulla siihen mahdollisuus. Mukaan otetaan 40 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

 

Eväitä mukaan tiedolla johtamiseen

BYSA 3 klo 13.00 - 14.15

Moderaattori: Klaus Vesama, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry

  • Raporttien tulostusta vai datalla johtamista
    • Otto Ruusunen, Smartcraft
  • Tilaajaohje – vakioidun informaation merkitys rakentamisessa ja kestävässä kehityksessä
    • Teppo Rauhala, Sitowise Oy, Annina Lehikoinen, Rakennustietomalli Oy
  • Tiedolla johtaminen asuntorakentamisessa
    • Tuomas Hakulinen, Dalux, Matthew O’Loughlin, Fira

Laadukas lopputulos edellyttää systemaattista tiedolla johtamista. Nykyiset haasteet, kuten tiedon siiloutuminen, projektinhallinnan ongelmat ja standardoinnin puute, vaikeuttavat sekä digitalisaation että kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Ilman luotettavaa digitaalista tiedonhallintaa ja yhdenmukaisia toimintamalleja EU:n vaatimusten ja lainsäädännön täyttäminen ei ole mahdollista. Useat työkalut katsovat taaksepäin ja esimerkiksi raportti on yleensä hetkellinen kuva. Eteenpäin katsomista ja systemaattista tiedolla johtamista varten on olemassa työkaluja, joita voidaan hyödyntää ja on jo konkreettisissa hankkeissa hyödynnettykin. Tässä sessiossa tutustumme näistä muutamiin ja kuulemme, kuinka työkaluilla voidaan tukea laadukasta lopputulosta. Tule hakemaan oikeita eväitä tiedolla johtamiseen!

 

Talotekniikka matkakumppanina

BYSA 1-2 klo 14.45 - 16.00

Moderaattori: Henri Jyrkkäranta, Helsingin yliopisto

  • Avoimen rakentamisen malli mahdollistajana
    • Henri Jyrkkäranta, HY
  • Talotekniikan keskeinen rooli virtaus- ja ympäristötehokkaassa rakentamisessa
    • Ville Reinikainen, Granlund
  • Talotekniikan integrointi talotekniikkatoteuttajan näkökulmasta
    • Anne Piiparinen, Are

Nykyaikainen rakennus ei rakennu ilman talotekniikkajärjestelmiä. Näiden järjestelmien rooli on kasvanut entisestään niiden monimutkaistuessa ja vastattaessa muun muassa kestävän rakentamisen vaatimuksiin. Ne ovat ratkaisevassa roolissa, jotta rakennus on käyttäjille terveellinen ja turvallinen. Näin ollen myös talotekniikkasuunnittelijoilla ja -urakoitsijoilla on iso rooli rakennushankkeen onnistumisessa ja tilaajan ja käyttäjän vaatimuksiin vastaamisessa. Tässä sessiossa tutustumme tuohon rooliin tarkemmin sekä kuinka tuo rooli ja henkilöt sen takana saadaan mahdollisimman tehokkaasti ja onnistuneesti integroitua osaksi koko tiimiä juuri oikeaan aikaan. Kuulemme sekä tilaajan, konsultin että urakoitsijan ideoita, ratkaisuja ja kokemuksia aiheesta. Tule tutustu paremmin hankeystäviisi!

 

Virtaava suunnittelu matkan edistäjänä

BYSA 3 klo 14.45 - 16.00

Moderaattori: Salla Willberg, SRV Rakennus

  • Tekniikka ja varusteet kuntoon: Miten tietomallianalytiikka mahdollistaa suunnittelun eräkoon pienentämisen
    • Markus Derry, Aalto yliopisto
  • Get your map ready: Endurance, challenges, and experiences from “An Even Better (Mega)Project”
    • Hans Thomas Holm, Statsbygg, Norja
  • Vaelluksen onnistumisen pitkospuut ja kompastuskivet: Jokapäiväinen arki suunnittelun eräkoon pienentämisessä, case: Laakson yhteissairaalan allianssi
    • Emmi Houni ja Jenni Sariola, LYS

Miten virtaavan suunnittelun saa onnistumaan? Miten suunnittelua voidaan johtaa kohti oikeaa eräkokoa projektilla? Mitä tietomallin hyödyntäminen mahdollistaa ja mitä muuta tarvitaan? Tässä sessiossa tutustumme uusimpaan tutkimukseen BIM-malleista ja suunnittelun eräkoosta sekä selviää miten BIM-mallia voidaan hyödyntää. Kuulemme miten maturiteettimalleja voidaan hyödyntää suunnittelun ohjauksessa sekä käytännön oppeja ja kokemuksia. Lisäksi pääsemme kurkistamaan millaisia haasteita ja onnistumisia joka päiväinen arki suunnittelun pienemmän eräkoon kanssa on tuonut eteen ja miten niitä ratkotaan.

 

Järjestäjät