Koko tapahtuman ohjelman löydät tästä
Keynote -puheenvuorojen esittelyt löytyvät täältä
Tiistain sessioiden esittelytekstit päivittyvät alle.
Kokonaisuus hallussa lähdöstä perille
BYSA 1-2 klo 10.45 - 12.00
Moderaattori Juha Salminen, Salmicon
Ennen matkaa on tiedettävä päämäärä tai ainakin suunta minne ollaan matkalla. Matka on suunniteltava huolella ja mukana on oltava tarvittava tieto ja varusteet. Matkan aikana katsotaan karttaa, ohjataan ja tehdään korjausliikkeitä. Kun tullaan perille, voidaan istahtaa arvioimaan miten matka sujui, ja opitaan seuraavaa matkaa varten.
Myös rakennushankkeen johtaminen on matka, jolle asetetaan päämääriä ja jota johdetaan määrätietoisesti loppua kohti. Onnistuminen edellyttää kokonaisuuden hallintaa ja yhteistä ymmärrystä johtamisen järjestelmistä ja välineistä. Sessiossa syvennytään kahden erilaisen raitiotiehankkeen avulla siihen, miten suuressa hankkeessa lähdetään liikkeelle päämääriä asettamalla ja miten onnistuneelle johtamiselle luodaan edellytyksiä yhteistyössä.
1. esitys: Infraohjelma - kokonaisuuden optimointia yhdessä
- Mikko Asikainen, Kaupunkiliikenne, Laura Saarlo NRC Group, Janne Korkalainen, Destia
Esityksessä kerrotaan kolmesta osahankkeesta ja kahdesta allianssista muodostuvat raitiolinjaohjelman toteuttamisesta yhtenä kokonaisuutena. Miten sille on muodostettu yhteiset menestystekijät ja tavoitteet, organisaatio ja kannustimet jne. Ja miten johtaminen jalkautuu käytännössä eri alliansseihin.
2. esitys: Miten projektistrategia kantaa läpi monivuotisen hankkeen?
- Lotta Koski-Lammi, Kaupunkiliikenne, Matti Sivunen, Boost Brothers
Koskelan varikko -hankkeessa hanketavoitteet/strategia muotoiltiin ja tehtiin näkyväksi osapuolille jo ennen hankesuunnittelua – ja se on mahdollistanut johdonmukaisen johtamisen hankesuunnittelusta nyt käynnissä olevaan toteutuksen alkuvaiheeseen. Esitys kuvaa, miten hanketavoitteet/strategia voi toimia johtamisen perustana, priorisoida tavoitteet, mahdollistaa ketteryyden ja luoda yhteisen merkityksen monen toimijan ja sidosryhmän yhteisessä hankkeessa.
Hyvinvoiva ja vastuullinen matkalainen
BYSA 3 klo 10.45 - 12.00
Moderaattorit: Petri Korkiakoski, Destia ja Tarja Mäki, Mittaviiva Oy
- Tiedostava työmaa
- Marika Nyyssönen, HOAS
- Työkykyjohtaminen
- Satu Angervo, Destia
- HR-mittari
- Sabine Hiilloste (os. Lindén), Sabine Lindén Oy
- Oskar Smeds
Yritysten ja hankkeiden kyvykkyys rakentuu hyvinvoivien ja osaavien ihmisten varaan. Tässä sessiossa tarkastelemme työhyvinvoinnin ja työkyvyn merkitystä hankkeiden menestykselle. Kuulemme Hoasin tiedostavista työmaista, joilla kerätään tietoa työympäristöön, vuorovaikutukseen ja henkiseen kuormitukseen liittyen. Millaisia tuloksia tiedostavalla työmaalla saavutetaan? Destia avaa meille työkykyjohtamisen merkitystä ja prosesseja sekä sitä miten työtä voidaan muokata vastaamaan yksilön työkykyä. Kuulemme myös Peabin tarinoita työmaan arjesta kohti oivallusta, että hyvinvointi ja psykologinen turvallisuus eivät ole ”pehmeitä” arvoja vaan täyttä asiaa, joilla luodaan yritykselle ja työmaille menestystä. Pitäisikö alalle luoda mittari, joka mittaisi hyvinvointia? Mitä vastaisit, jos joku kysyisi sinulta päivittäin, mitä sinulle kuuluu? Millä tavoin tietoa voisi hyödyntää?
Repusta apua tilannekuvan muodostamiseen
Sonck klo 10.45 - 12.00
Moderaattori: Lars Albäck, Vison
- Tilannekuva-pelikirja
- Lars Albäck, Vison
- Digitaalinen tilannekuva dronella
- Mika Jaakkola, Destia
Tilannekuvasta puhutaan paljon ja sen läpinäkyvyys on ensiarvoisen tärkeää koko hankkeen menestymisen kannalta. Oikeanlaisen tilannekuvan muodostamisen johtamistapojen lisäksi erilaisia työkaluja voidaan hyödyntää tukemaan ajantasaisen tilannekuvan luomisesta. Tässä sessiossa tutustumme erilaisiin digitaalisiin työkaluihin, joilla aikaan saadaan vaadittu läpinäkyvä tilannekuva niin infra- kuin talonrakennustyömaallakin. Lisäksi opimme lyhyesti kaikkien käyttöön avoimesti laaditusta vakioidusta Tilannekuva -pelikirjasta. Tule täyttämään reppusi tilannekuvaasi tukevilla välineillä!
Oikeanlainen tilannekuva antaa suuntaa
BYSA 1-2 klo 13.00 - 14.15
Moderaattori: Antti Aaltonen, RT
- Videotervehdys: Millainen on hyvä tilannekuva
- Vinski Silaste, SRV
- Tilannekuva käytännössä
- Toni Salovaara, A-Insinöörit
- Riskienhallinta eri tasoilla
- Rauli Wallén, Vison
Sessiossa tutustumme tilannekuvan maailmaan ja sen merkitykseen hankkeiden johtamisessa. Tilannekuva ei ole vain työkalu, vaan olennainen osa arkea, joka auttaa meitä navigoimaan monimutkaisissa projekteissa ja tekemään perusteltuja päätöksiä sekä oikea-aikaista toimintaa jopa henkilökohtaisella tasolla.
Tilaisuudessa käsittelemme tilannekuvan roolia johtamisessa ja sen hyödyntämistä päivittäisessä työssä. Esityksissä tarkastellaan tilannekuvaa sekä tilaajan että yritysjohdon näkökulmasta, ja kuinka se voi toimia tehokkaana välineenä riskienhallinnassa. Lisäksi esittelemme konkreettisen hanke-esimerkin, joka havainnollistaa tilannekuvan käytännön soveltamista ja sen tuomia hyötyjä.
Tule kuulolle ja opi, miten oikeanlainen tilannekuva voi antaa suuntaa ja varmistaa hankkeesi menestyksen.
Hyvät matkakumppanit ovat tärkeitä
BYSA 3 klo 13.00 - 14.15
Moderaattori: Laura Saarlo, NRC Group Finland
- Tiimien rakentaminen - miten ja mistä elementeistä rakennetaan hyvä tiimi?
- Suvi Nenonen, Helsingin yliopisto
- Yhteistoiminnallinen johtajuus ja lean-johtaminen – parhailla elementeillä kohti hyvää matkakumppanuutta
- Mikko Asikainen, Kaupunkiliikenne ja Jouni Kekäle, NRC Group Finland
Hyvät matkakumppanit ovat yhteisellä lean-matkalla äärimmäisen keskeinen elementti. Minkälaisilla eväillä rakennetaan hyvä tiimi ja kuinka yhteistä lean-matkaa voi tukea johtamisen erilaisilla elementeillä? Keskiössä tässä sessiossa hyvä me-henki, sen luominen ja tarvittaessa tilanteen korjaaminen sekä ylläpitäminen. Lisäksi puhutaan siitä, miksi tiimien rakentamisessakin jatkuvan kehittymisen ja parantamisen tukeminen on tärkeää ja miten sen voi toteuttaa.
Hajonta (vaihteluväli) on paholainen matkakaverina
BYSA 1-2 klo 14.45 - 16.00
Moderaattori: Lauri Merikallio, Vison
- Miksi tahdissa pysyminen on vaikeaa – operaatiotieteet auttavat tahdissa pysymisessä
- Antti Piirainen Quality Knowhow Karjalainen Oy
- Epästabiilia tahtituotantoa ei voi operoida, voi vain reagoida – case esimerkkejä työmailta
- Otto Alhava Fira Oy
Tahtituotanto on levinnyt jo laajalle koko rakennusteollisuudessa. Tahtiaikoja on lyhennetty ansiokkaasti viikon tahdista päivä ja tuntitahtiin, mutta lyhentäminen tuo eteen uusia haasteita. Nämä haasteet ovat piiloutuneet aiemmin suuren mestakoon ja isojen aikataulupuskurien taakse ja niitä ratkovat hajautetusti alaurakoitsijoiden työntekijät. Tahtiajan ja eräkoon pienentämisessä meille opetetut perinteiset projektinhallinnan keinot eivät enää riitä, vaan tarvitaan uusia tietoja ja taitoja. Olemme siirtymässä käsityöläistuotannosta tehdastuotantoon, joten valmistavan teollisuuden lainalaisuuksien opetteleminen on tarpeen. Operaatiotieteet sekä tehdasfysiikka yhdessä vaihtelun ymmärtämisen kanssa auttavat meitä konkretisoimaan millaista muutosta teollinen rakentaminen vaatii osaamisena ja käytänteinä. Hajonta/vaihteluväli ja sen tunnistaminen, määrällistäminen sekä hallinta suunnittelussa että tuotannossa on yksi keskeinen teema, josta tulemme tulevaisuudessa keskustelemaan yhä enemmän. Meidän täytyy saada tietoa tahtituotannon toteuttamisesta talteen ymmärtääksemme rakennustyömaata systeeminä.
Tässä sessioissa Antti Piiranen kertoo kuinka selkeä taloudellinen tavoite taloudellisella tasolla voikin olla operatiivisella tasolla konfliktissa. Sama keino, jolla säästetään aiheuttaa menetyksiä ja päinvastoin. Hän lisää alustuksessaan ymmärrystä siitä, mitä moderni rakennusteollisuus voisi olla ja miten vaihtelun ymmärtäminen yhdessä operaatiotieteiden kanssa auttaa rakennusalan muutoksessa. Tutummaksi tulevat myös käsitteet vaihteluväleistä sekä erilaisista lainalaisuuksista, joita rakennusalan ammattilaisille harvoin opetetaan, mutta ovat arjessa jatkuvasti läsnä. Vaihteluun liittyy tuotannossa riippuvuudet, joiden hallitseminen ratkaisee sen onko tahtituotanto stabiilissa vai epästabiilissa tilassa. Epästabiilia systeemiä ei voi operoida, voi vain reagoida.
Otto Alhava avaa omassa alustuksessaan kuulijoille konkreettisten esimerkkien avulla, miten Antti Piiraisen läpikäymät valmistavan teollisuuden lainalaisuudet realisoituvat rakentajien arjessa työmaalla.
JOHTAMISELLA PAREMPI ARKI
”Eikö ketään kiinnosta, eihän tässä ole mitään järkeä!”
BYSA 3, klo 14.45 -16.00
Moderaattori: Laura Pääkkönen, HOAS
- Lean käytäntöön skaalautuvasti
- Eetu Heiska, Production Flow
- Johtamisen muutos rakennusalalla
- Sami Vaso, Renevo
- Taimi-mallin soveltaminen Väyläviraston jalkautuksessa
- Outi Maisalmi, Väylävirasto ja Kaisu Laitinen, Ramboll
Työnteko rakennustyömaalla on liian usein hankalaa ja sekavaa, tahti puuttuu, mestat ei ole valmiina eikä materiaaliakaan ole. Työntekijöistä tuntuu ettei johto ymmärrä tai heitä ei kiinnosta, johdosta tuntuu siltä että mikään ei mene perille ja kaikki pitää tehdä itse. Tuska jaetaan myös asiantuntijaorganisaatiossa; informaatiotulva on jatkuva, eikä mitään muutoksia saada lopulta jalkautettua.
Rakennusalan johtamiskulttuurin on muututtava, jotta arki voi parantua. Hopealuoteja ei ole, mutta toimivia keinoja löytyy. Kaikkien ei tarvitse oppia kantapään kautta, hyvät keinot ja käytänteet kannattaa laittaa jakoon.
Tässä sessiossa kuullaan käytännön kokemuksia ja vinkkejä siitä, millä tavoin leania on saatu jalkautettua työmaille sekä asiantuntijaorganisaatioihin. Tässä sessiossa karistetaan mystiikkaa ja keskitytään siihen millä on vaikutusta jokaisen arkeen.